h1

Testing av Cybook ebokleser (lesebrett)

april 15, 2009

Spacemind vil teste og UBO lar meg teste Cybook fra Bookeen (http://www.bookeen.com/ebook/ebook-reading-device.aspx)

Elektronisk papir
Elektronisk papir som funker er ganske nytt fortsatt. Og mitt umiddelbare inntrykk er at det fungerer finfint som medium for tekst. Jeg har ikke hatt noen problemer med å lese de bøkene som allerede var innstallert på Cybook’en rent optisk.  

Filoverføring
Dette fungerer også helt greit. Men på Cybook’en er jeg fortsatt litt usikker på hvilke filtyper som er gode og ikke. En tekst på pdf-format som jeg forsøkte å lese, funket dårlig fordi den opprinnelige siden ble for stor for skjermen, og visningen av den gjorde dermed teksten knøttliten (se mer om zooming og scrolling under).  Alternativet som sikkert funker best er mobipocket (prc), men dette skal jeg finne ut mer om.

«Blaing»
Første tegn på at dette er noe nytt, er «bla-refleksen» som man fort skjønner man må kvitte seg med. Etter noen sider funker trykking like bra som blaing. Men på akkurat denne dingsen går ikke blaingen spesielt fort. Faktisk så opplevde jeg under spenningen i «Dracula» at jeg måtte trykke midt i siste avsnitt for å holde oppe leseframdriften. En annen ting med cybooken er at den har en liten grønn lampe som lyser hver gang minnet leses, dvs også hver gang man blar… Akkurat den påminnelsen trenger man ikke.

Men hva skjer når man vil bla litt bakover fordi det var noe man ikke fikk oversikt over? Da går det treeegt. Husker man akkurat hvilket sidetall man vil til, går det an å taste inn ved hjelp av rullegardinnavigering, men det er jo ikke særlig effektivt.

Zooming og scrolling
Disse vanlige «verktøyene» er også noe som funker dårlig med cybooken, men siden jeg ikke har testet flere typer eboklesere, så vet jeg ikke om dette er en svakhet med kun denne dingsen eller med eboklesere generelt. Når man zoomer får man jo frem et utsnitt av en side, da funker det dårlig å forflytte seg horisontalt med blafunksjonen. Før blaingen er ferdig har man glemt hvor man var i setningen. Scrolling «svikter» på samme måte; man mister følelsen med siden fordi det tar tid å bevege seg.

Cybook’en som lesemedium  og litt om boksiden som egen funksjon
Som en konklusjon har jeg kommet frem til at Cybook’en fungerer fint som lesebrett for tekster man beveger seg i fra «a til å». Å ta i bruk dette mediet for slike tekster byr altså ikke på store utfordringer. For tyngre tekster er overgangen fra papir til Cybook vanskeligere. Mine tanker om dette går i retning av at side-layoutens pedagogiske funksjon går tapt om man tvinger den inn på mindre skjermer eller sider. For eksempel har jeg ved lesning av faglitteratur ofte ønske om å kunne «se» mye av teksten på en gang, og figurer bør også kunne sees i sammenheng med teksten de tilhører -dermed funker ikke fagtekster for meg på denne dingsen.

Dingser og pris
Prisen på en Cybook er stiv, UBO betalte ca 3000. Heldigvis kjøpte vi også et cover til å ha den i, for om man skal behandle e-papir som papir, vil ebokleseren raskt bli en ødelagt dings. Siden den er relativt liten og hendig blir den fort klemt sammen med andre større ting i en sekk eller veske. En dyr dings er også noe man stresser litt med å passe på. «Boka» bør man nok ikke legge i fra seg på lesesalen eller på cafébordet. Ei heller i sofaen i nærheten av viltre småbarn. Prisen er med andre ord noe som bør reduseres kraftig om det elektroniske papiret skal ha livets rett fremfor telefoner med god skjerm og mye minne, og datamaskiner.

Fordelene ved mange av ebøkene -nemlig at de er gratis fordi de har falt i det fri, og at man slipper å betale for utskrift, forringes også ved prisen på selve dingsen. For om man fra før syns papir er en kostnad man vil unngå, så er nok terskelen over til det elektroniske papiret ganske høy.

Påsken skulle berges, og jeg skulle kjøpe e-bøker
Men særlig lett var ikke akkurat det. Jeg tenkte først å prøve ut digitalbok.no, det var torsdag ettermiddag og jeg skulle hjem og pakke sekken til hele familien om et par timer. Å lage seg en profil går som regel bra, men hva skulle jeg lese? Etter å ha lest Super Crunchers: Why Thinking-by-Numbers Is the New Way to Be Smart av Ian Ayres, skyr jeg alt som heter bestselgerlister og «lesere som kjøpte denne, kjøpte også…»  -for jeg liker å tro at jeg forstatt kan bestemme selv (selv om Ayres sier det er lenge siden vi gjorde det). Digtalbok.no tilbyr ingen annen sortering enn alfabetisk på tittel… altså ble det en ganske håpløs jakt i «hyllene». Riktignok har de kategorisert bøkene etter genre, men når innholdet er flere tusen bøker, gir man fort opp. Etter lang tids kokkeluring, fant jeg til slutt noen jeg ville putte i påskesekken, men hva er det digitalbok.no tilbyr? En leveringstid på 0-3 dager!!! I tillegg skal de vannmerke fila jeg kjøper med mitt mobiltelefonnummer. Hvordan denne typen beskyttelse av opphavsretten skal fungere er jeg ikke helt sikker på, men om det er det som resulterer i en leveringstid på digitale bøker, så sliter de skikkelig… Ble ikke noe kjøp på meg iallfall.

Noe av den samme problematikken opplevde jeg på mobipocket.com; der er sorteringsmulighetene: best selling, most recent, lowest price og customer rating. Hallo i luken er min reaksjon. Også her fant jeg til slutt noen titler, men fikk store problemer med å putte dem i kurven. Skulle jeg handle mer, mistet jeg første, og gikk jeg tilbake mistet jeg de nye jeg hadde lagt oppi. Altså ble det ikke noen innkjøp av påskelitteratur denne gangen. Men jeg fikk iallfall lastet ned noen flere gratis klassikere. The Jungle book er ganske morsom.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: